Thursday, October 3, 2013

Tutorial Prezentare Kubuntu Și Descărcare Imagine ISO


Salutare și bine v-am găsit la prima parte a unui tutorial ce va avea în prim-plan sistemul de operare Kubuntu, de la obținerea imaginii ISO până la descrierea posibilităților de amenajare a spațiului de lucru. 




Kubuntu este un sistem de operare gratuit bazat pe kernelul Linux și interfața de lucru KDE. Este astfel un sistem de operare GNU/Linux care se vrea a fi o alternativă la Microsoft Windows și care vine implicit cu un navigator de internet, o suită office (Writer, Spreadsheet și Presentation fiind alternativele gratuite la Word, Excel și Powerpoint din suita Microsoft office), un client de mesagerie instantă, aplicații multimedia și multe altele, toate oferite gratuit, fiind proiecte OpenSource (cu sursă deschisă). Kubuntu este un sistem de operare sigur și stabil, fiind imun la virușii din Windows (nu necesită antivirus).
Despre KDE vă pot spune că este un efort comun a numeroși programatori și artiști pentru a crea un mediu de lucru modern și eficient. Este mediul de lucru cel mai ușor de modificat după dorințele și nevoile utilizatorului individual, dându-i acestuia libertatea deplină în aranjarea spațiului de lucru și în același timp punându-i la dispoziție o gamă largă de unelte pentru a spori funcționalitatea. Marea majoritate a programelor care vin implicit în Kubuntu sunt dezvoltate de echipa KDE, în așa fel încât să se îmbine cu mediul de lucru și a crea în final o experiență fluidă și productivă. 

Pentru a putea instala Kubuntu pe calculatorul dumneavoastră, este necesar să aveți imaginea ISO a sistemului de operare, pe care o puteți descărca și de pe pagina oficială Kubuntu Romania



După cum puteți observa și în imaginea de mai sus, aveți la dispoziție două versiuni ale sistemului de operare: una LTS (Suport pe Termen Lung) și versiunea cea mai recent apărută (în cazul de față versiunea 13.04).

Kubuntu este un sistem de operare bazat pe Ubuntu. Având această bază, beneficiază de programul acestuia de dezvoltare a distribuției și de suportul în ceea ce privește actualizările de securitate (pe lângă alte beneficii). Astfel, ca și în cazul Ubuntu, la fiecare 6 luni vom avea o nouă versiune de Kubuntu, care va veni cu tot ceea ce este considerat atât nou, dar și stabil. Aceste versiuni beneficiază de suport tehnic și actualizări de securitate timp de 9 luni de la data apariției. Sunt versiunile de genul 13.04 (afișat mai sus) și sunt orientate către acele persoane care doresc să aibă ultimile versiuni ale programelor folosite, ultimile noutăți în materie de suport hardware, etc. și care nu sunt deranjate de ideea că vor trebui să reinstaleze sistemul cel târziu la fiecare 9 luni. Aceștia sunt, în general, utilizatori mai avansați care doresc să participe activ la testarea sistemului (stabilitate, funcționalitate).

O dată la 2 ani însă, apar versiunile LTS. O versiune LTS înlocuiește o versiune obișnuită și se deosebește de aceasta, în primul rând, prin suportul de 5 ani de la data apariției și prin accentul sporit care se pune pe stabilitatea sistemului. Este orientată către acei utilizatori care doresc un sistem stabil pe care să nu îl reinstaleze des și pentru care să primească actualizări pe o perioadă îndelungată. Deoarece în timp se pot aduna un număr foarte mare de actualizări, periodic, aceastei versiuni i se eliberează o imagine ISO actualizată. La data scrierii acestui tutorial, ultima versiune LTS este 12.04.3 (3 fiind indicele de actualizare al versiunii 12.04).

Discuția „LTS sau Cel Mai Recent?” este una lungă și prezintă avantaje de ambele părți, însă, în ceea ce privește Kubuntu, oricare versiune doriți să instalați este o alegere corectă. Nu voi insista pe acest subiect din moment ce nu ajută scopul tutorialului.



Ambele versiuni de Kubuntu sunt disponibile atât în varianta 32bit (x86) cât și 64bit (x86_x64). În principiu, dacă aveți un calculator cu procesor care suportă arhitectura 64bit, este recomandat să instalați varianta x86_x64, fiind optimizată să profite mai eficient de capabilitățile procesorului și recunoaște mai multă memorie RAM (peste 3 GB, care este limita unui sistem 32bit). Dacă nu sunteți sigur ce versiune se potrivește calculatorului dumneavoastră, descărcați versiunea 32bit. Aceasta va rula fara probleme pe ambele tipuri de procesor.

Varianta LTS mai vine cu două opțiuni de instalare pe lângă cea standard: CD Alternativ și DVD. Ambele opțiuni sunt disponibile în 32bit si 64bit.
CD Alternativ este mediul de instalare fără interfață grafică (în cazul Kubuntu, fără KDE). Este destinat acelor persoane care doresc și știu cum se face o instalare în modul Text. Puteți alege această variantă în cazul în care calculatorul dumneavoastră nu îndeplinește condițiile minime pentru a rula sistemul în mediul Live (utilizarea și previzualizarea fără instalare) sau în cazul în care sunt necesare anumite setări după instalare pentru a putea utiliza spațiul de lucru (desktop-ul).



Mediul de instalare DVD a fost creat pentru acele persoane care doresc să facă instalarea sistemului într-o altă limbă decât limba engleză și nu au acces la internet în momentul instalării. Conține toate pachetele lingvistice disponibile și de asemenea varianta de instalare bazată pe text. 



După ce v-ați hotărât care este versiunea de Kubuntu pe care doriți să o instalați, apăsați pe link-ul corespunzător pentru a descărca imaginea ISO. Aceasta imagine ISO este de fapt un CD / DVD virtual pe care se găsește sistemul de operare. Ulterior descărcării acesteia, sistemul de operare trebuie scris pe un mediu real de instalare (CD / DVD sau USB) cu ajutorul unor programe special create pentru a îndeplini acest lucru. Este un proces simplu care durează doar câteva minute și pe care îl voi prezenta în detaliu în cea de-a doua parte a tutorialului.



No comments:

Post a Comment